Vuoden Luontokuva 2013 säännöt

Lataa kilpailukuvasi 15.11.2012 - 28.1.2013:

osallistu.vuodenluontokuva.fi

Vuoden Luontokuva 2013 -kilpailu

Pysäyttävä hetki suomalaisessa luonnossa.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, nyt 33. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Arvostelussa kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja luovuuteen.

Uusi jatkettu kuvien viimeinen lataus/postituspäivä on maanantai 28.1.2013.

Kilpailun viralliset säännöt

Vuoden Luontokuva 2013 -kilpailussa on kahdeksan yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2013 -pääpalkinnolla. Kilpailussa palkitaan lisäksi enintään 32 yksittäiskuvaa kunniamaininnalla. Nämä enintään 40 palkittua kuvaa muodostavat vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2013 -näyttelykokonaisuuden. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja palkkioiden yhteisarvo on yli 20 000 e.

Sarjat

-7 avointa sarjaa (kilpailun kuvausajan päättyessä vähintään 18 vuotta täyttäneet)
-1 sarja nuorille (kilpailun kuvausajan päättyessä 7-17 vuotiaat)

A: Kasvit

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia kasveja ja sieniä yms. tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

B: Linnut

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia lintuja tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

C: Maisemat

Sarjaan voi osallistua maisemakuvilla, joissa pääosassa on suomalainen luonto.

D: Nisäkkäät

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia nisäkkäitä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

E: Muut eläimet

Sarjaan voi osallistua vain muihin sarjoihin kuulumattomilla suomalaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla

F: Taidetta luonnosta

Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisuun, luovuuteen ja visuaalisuuteen. Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla.

G: Luonto ja ihminen

Sarjaan voi osallistua luontokuvilla, jotka ilmentävät suomalaisen luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

H: Nuoret, v.1995 -2005 syntyneet

Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla.

Luonnonvaraisiksi tulkitaan myös ihmisen vaikutuspiirissä olevat/olleet, mutta vapaasti kulkevat, kuten poro tai villiminkki.

Jokaiseen yllämainittuun sarjaan voi osallistua enintään viidellä (5) kuvalla, yhteensä kuitenkin enintään 21 kuvalla. Samalla kuvalla voi osallistua vain yhteen yllämainittuun sarjaan.

Vuoden Luontokuva 2013 palkinnot - yli 10 000 eur verovapaana

¤ Pääpalkinto 5 000 eur.
¤ Muut sarjavoittajat á 750 eur.
¤ Yleisön Suosikkikuva -äänestyksen voittaja 500 eur.
¤ Vuoden Luontokuvat 2013 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla.
¤ Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.

Osallistumismaksut

Avoimet sarjat (A-G):

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet*:
Netissä lataamalla maksuton (0 e). Postitse lähetettäessä käsittelymaksu 20 e (maksettava viimeistään 30.1.2013). Vuoden 2013 jäsenmaksu tulee olla maksettu 28.2.2013 mennessä. Vanhoille jäsenille jäsenmaksulomake lähetetään tammikuun aikana. Uudet jäsenet saavat jäsenmaksulomakkeen helmikuun puoliväliin mennessä.

Ei-jäsen:
Netissä lataamalla 20 e. Postitse lähetettäessä lisäksi käsittelymaksu 20 e (eli yhteensä 40 e). Osallistumismaksu ja mahdollinen käsittelymaksu tulee maksaa viimeistään 28.1.2013 mennessä. Osallistumismaksu sisältää osallistumisoikeuden kaikkiin avoimiin 7 sarjaan.

Nuorten sarja (H):

Netissä lataamalla maksuton (0 e) . Postitse lähetettäessä käsittelymaksu 20 e (maksettava viimeistään 30.1.2013)

*Jäseneksi voit liittyä: www.luontokuva.org/jasen

Osallistumisoikeus

¤ Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.
¤ Kilpailuun voi osallistua vain osallistujan itsensä Suomessa 1.1.2011 - 31.12.2012 kuvaamilla luontokuvilla.
¤ B-, D- ja E-sarjojen kuvissa esiintyvät luonnonvaraiset eläimet eivät saa olla vangittuja, eikä eläimiä saa ottaa kiinni ja siirtää kuvaustilannetta varten. Muissakin sarjoissa kuvaajan on viimeistään originaalitiedostoja pyydettäessä kerrottava mahdollisesta vangitsemisesta /siirtämisestä (tuomaristo arvioi tapauskohtaisesti asian vaikutuksen kuvaan).
¤ Avoimiin sarjoihin voi lähettää 5 kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 21 kuvaa.
¤ Nuori voi osallistua omaan sarjaansa enintään 5 kuvalla.

Kilpailijan tulee noudattaa Vuoden Luontokuva 2013 -kilpailun kaikkia sääntöjä. Kilpailija sitoutuu pitämään kilpailun tuloksen salassa viralliseen julkistamiseen saakka.

Kilpailukuvat

Osallistu tiedostoilla

¤ Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.
¤ Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla rajattu (pisimmäksi jäävä sivu 1920 pikseliin asti). Tiedostosta voidaan tehdä myös mustavalkoinen tai sävytoonattu (esim. seepia) kilpailukuva.
¤ Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä), trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla.
¤ Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä).

¤ Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävy- ja valoisuussäädöt, kohinanpoisto, terävöitykset, lievät pehmennykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä. Lopputuloksen tulee kohtuudella ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa'an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi). Kuviin ei saa lisätä kehyksiä.

¤ C-sarjassa (Maisemat) ja F-sarjassa (Taidetta luonnosta) kuvat saavat muista sarjoista poiketen olla seuraavasti yhdistettyjä:
-panoraama, kuvat liitetään kuvankäsittelyohjelmalla toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi
-dynamiikan laajennus (HDR), samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman sävytoistoalueen saamiseksi
-terävyysalueen laajennus (focus stacking), samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi
Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä.
Jos panoraamakuvassa on eläimiä, sama eläin ei saa toistua useampaan kertaan eikä kuvassa muutkaan eläimet saa olla oleellisesti eri lailla kuin olivat yhtä aikaa. (Esimerkiksi kielletty on yhdistelmä, jossa maiseman toiseen laitaan ensin kuvataan jänis ja sitten kokonaisuuteen yhdistetään toiseen laitaan myöhemmin ilmestynyt toinen jänis tai muu eläin).

¤ Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta.

Kilpailutiedoston koko ja nimeäminen

¤ Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva jpg-kuvaksi siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus)
¤ Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla, kuitenkin enintään 5 megaiseksi. Kaikki normaalit väriprofiilit käyvät (kuten sRGB tai Adobe RGB)
¤ Latausohjelma nimeää rekisteröintitietojen ja latauskenttään annettavien tietojen perusteella ladattavan kuvan automaattisesti kilpailutarkoitukseen (eli muodostaa järjestäjille: Sarja.Kuvan numero.Kuvan nimi.Kuvaajan etunimi.Kuvaajan sukunimi). Ladattaessa ei siis tarvitse tiedostonimeä itse oheisesti nimetä, mutta jos lähetät kuvat postitse, nimeä kuvien tiedostot itse vastaavasti: esimerkiksi: D.2.Ahma.Matti.Muttonen.

Kilpailun järjestäjä vaihtaa ennen tuomarointia kuvaajan nimen vain järjestäjien tiedossa olevaksi koodiksi sekä poistaa kuvan metatiedot, jotta kuvaaja ei ole tuomarointitilanteissa kuvatiedoista tunnistettavissa.

Originaalitiedosto

Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalistikuvista (noin 55-70 kuvaa), ja voidaan pyytää muista painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kolmen (3) viikon kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä.
Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä muokkaamatonta tiedostoa (raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.). Myös sellainen dng hyväksytään, joka on syntynyt, kun alkuperäinen muokkaamaton raw-kuva on muistikortilta/kamerasta siirretty dng-tiedostomuunnoksena tietokoneelle.

Originaalista rajatun kuvan pitkän sivun tulee olla, kilpailutiedoston mukaisella rajauksella ilman suurentamista (interpolointia), vähintään 1920 pikseliä. Alkuperäistä kuvaa saa siis rajata vain sen verran, että tämä sääntö täyttyy. Säännöllä varmistetaan mm, että kuvan pikselimäärä riittää painotarkoituksiin.

Julkistaminen ja tuotteet - Yli 10 000 eur käyttökorvauksia

¤ Sarjavoittajat esitellään internetissä ja niistä järjestetään Yleisön Suosikkikuva -äänestys.
¤ Kilpailun tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa lokakuussa 2013.
¤ Kaikki palkitut kuvat julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2013 -kuvateoksessa. Lisäksi kirjassa julkaistaan myös kilpailun muuta parhaimmistoa kuvaajan suostumuksella. Kirjassa julkaistavista kuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia saman kustantajan tekemiä painoksia ja ulkoasultaan tai laajuudeltaan erilaisia laitoksia koskeva kertakorvaus (palkitut kuvat a' 80 e, muut kuvat a' 60 e). Lisäksi jokainen kuvansa kirjaan saanut, saa yhden Vuoden Luontokuvat 2013 -kirjan.
¤ Kilpailukuvia voidaan julkaista kuvaajan suostumuksella mahdollisessa Luontokuvat 2014 -kalenterissa, jolloin kalenterin pääkuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia painoksia ja laitoksia koskevana kertakorvauksena 100 e/kuva.
¤ Ilman palkintoa jääneiden kilpailukuvien käyttö Luontokuva-lehdessä korvataan Vuoden Luontokuvat 2013 -kirjalla. Myös näihin pyydetään erikseen kuvaajan suostumus.

Kuvien tuomarointi

¤ Kilpailun tuomaristo julkistetaan 31.5.2013 mennessä osoitteessa: www.vuodenluontokuva.fi
¤ Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa
¤ Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailusääntöjen vastaisen kuvan - tai kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti.

Kuvaajan vastuu

¤ Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvaaja vastaa, että kuvassa esiintyvät henkilöt ovat antaneet suostumuksensa kuvan sääntöjen mukaiseen julkaisemiseen.
¤ Kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa kilpailuissa palkittuina julkaistuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja.
¤ Kilpailukuvilla ja rinnakkaisruuduilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2013 , eikä sellaisiin ulkomaisiin/kansainvälisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 30.6.2013
¤ Kilpailun järjestäjä voi sulkea ilmeisen vilpin tehneen kilpailijan pois kilpailusta määräajaksi.

Järjestäjän vastuu ja oikeudet

Vastuu kuvista

Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja ja tallenteita huolellisesti, mutta ei vastaa esim. postin tai järjestäjän käyttämän kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista. Kilpailuun toimitettuja CD/DVD-levyjä/muistitikkuja ei palauteta (vaan hävitetään asianmukaisesti). Järjestäjällä on oikeus tallentaa kuvat kilpailun tuomarointia ja sääntöjen mukaisia käyttötarkoituksia varten. Kuvien mahdollisesta sääntöjen ulkopuolisesta käytöstä on pyydettävä ennakkoon lupa kuvaajalta.

Oikeudet

Palkitut kuvat:
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia (40) veloituksetta suomalaista luonnonkuvausta edistävissä tarkoituksissa, kuten painetuissa ja sähköisissä medioissa, televisiossa, Vuoden Luontokuvat -kirjan tai -kilpailun markkinoinnissa tai teettämällä niistä kotimaassa tai ulkomailla esillä pidettäviä valokuvanäyttelyitä ja sähköisiä kuvaohjelmia.
Vuoden Luontokuvasta voidaan tehdä veloituksetta juliste. Järjestäjällä on oikeus luovuttaa palkittuja kuvia tai niistä tehtyjä näyttelyitä tai sähköisiä ohjelmia myös yhdistyksen (SLV) tai kilpailun sponsoreille kilpailun esittelyä edistävään tarkoitukseen. Palkittuja kilpailukuvia voidaan kuvaajalta erikseen pyydettävällä suostumuksella käyttää myös kaupallisissa tuotteissa, jolloin kuvaajalle maksetaan käytöstä yleisen käytännön mukainen korvaus.
Palkittuja kilpailukuvia voidaan käyttää suomalaista luonnonvalokuvausta edistävissä sähköisissä medioissa, kuten televisiossa, teatterilevityksessä tai kaupallisissa kuvaohjelmissa, jolloin Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n saamasta nettotuotosta tilitetään 50 % valokuvaajille. Alle 10 e palkkioita ei tilitetä.

Palkitsemattomat kuvat:
Jos kuvaaja ei kiellä, kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää kaikkia kuvia, myös palkitsemattomia semifinalisti- ja muita kuvia Vuoden Luontokuva-kuvaesitysohjelmissa. Näistä ei pystytä maksamaan korvausta. Kuvaaja voi kieltää palkitsemattomien kuviensa käytön rekisteröinnin yhteydessä tai osallistumislomakkeella.
Muuhun kuin yllämainittuihin tarkoituksiin pyydetään erikseen kuvaajan suostumus.
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käsitellä kuvaa esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuva käytetyn formaatin mukaiseksi. Kuvaajan nimi ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan käytön yhteydessä. Kilpailukuvien käyttöä hallinnoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kokonaan omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja.

Kilpailukuvien toimitus/osallistumislomake

Kaikkiin sarjoihin voi osallistua joko sähköisesti netissä tai postitse. Sähköisesti kilpailukuvan lähettävä kuvaaja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä rekisteröintivaiheessa annettavalla sähköisellä vahvistuksella. Sähköisesti kuvansa toimittavat eivät täytä erillistä osallistumislomaketta, vaan tarvittavat tiedot kirjataan latauksen yhteydessä.
Postitse kilpailukuvansa lähettävän on liitettävä mukaan allekirjoitettuna osallistumislomake: VLK2013_Osallistumislomake_jos_postitse.rtf

Maksaminen

huom. netissä lataamalla jäsenille ja nuorille ilmainen)

Ei-jäsenet
Maksa osallistumismaksumaksu (20 e) 30.1.2013 mennessä yhdistyksen tilille: Danske Bank (Sampo Pankki) FI60 80001001764662, ja jos lähetät kuvat postitse, lisäksi myös käsittelymaksu (20 e)
¤ Merkitse viestikenttään: VLK 2013/ oma nimesi ja asuinpaikkakunta
¤ Osallistumis- ja käsittelymaksun voi omalla vastuulla lähettää myös kuvien ja osallistumislomakkeen mukana.

Postitse osallistuvat jäsenet / postitse osallistuvat nuoret
¤ Maksa käsittelymaksu (20 e) 30.1.2013 mennessä yhdistyksen tilille: Danske Bank (Sampo Pankki) FI60 80001001764662.
¤ Merkitse viestikenttään: VLK 2013/ oma nimesi ja asuinpaikkakunta
¤ Osallistumis- ja käsittelymaksun voi omalla vastuulla lähettää myös kuvien ja osallistumislomakkeen mukana.

Uudet jäsenet
¤ Täytä jäsenhakemuslomake: www.luontokuva.org/jasen
¤ Jäsenmaksu 2013 (55 e tai perhejäsen 27 e) ja liittymismaksu (25 e) laskutetaan erikseen helmikuun puoliväliin mennessä ja se tulee olla maksettu 28.2.2013 mennessä.

Kuvien lataaminen netissä

Lataussivusto: osallistu.vuodenluontokuva.fi
Sähköinen lataussivusto sulkeutuu maanantaina 28.1.2013 klo 23.59.

Toimitus postitse CD/DVD:llä tai muistitikulla

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry
Soukkiontie 2
04740 SÄLINKÄÄ

Viimeinen postileiman päivä on maanantai 28.1.2013.

Lisätiedot

vlk @ luontokuva.org, puh. 045 672 3003 (klo 9-16, järjestösihteeri Kari Niemeläinen)

Tästä pääset rekisteröitymään ja lataamaan kuviasi:

osallistu.vuodenluontokuva.fi